Konstnärlig gestaltning Astrid Lindgrens barnsjukhus

ALB_1 ALB_2 ALB_3 ALB_4 ALB_5 ALB_6 ALB_7 ALB_8 ALB_9 ALB_10 ALB_11 ALB_12 ALB_13 ALB_14 ALB_15 ALB_16 ALB_17 ALB_18

Mamma Flamingo och De hundra öarna
2016

Konstnärlig Gestaltning på Astrid Lindgrens Barnsjukhus, Barn- och ungdomsmottagningen Albatross, Karolinska Huddinge.
Verket är beställt av Kulturförvaltningen i Stockholms läns landsting.

Innefattar UV-printade och folierade glaspartier samt skulpturer av brons.
Glasverken går löpande i väntrum, reception samt i korridorerna dem emellan.  Brons skulpturerna är placerade  i mottagningens fyra väntrum och i receptionen.

“Konstnären Christoffer Paues har skapat en platsspecifik installation för avdelningen Albatrossen på Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge, ett verk som kombinerar unika bronsskulpturer med spretande färgrika väggmålningar tryckta på glas.

Det går inte att undgå Paues storskaliga bilder. 51 stora glasskivor har arrangerats längs väggarna på avdelningen, och skapar en enda lång bruten fris som böljar fram från rum till rum. Bilderna skiftar karaktär och tonar in och ut ur varandra där korridorerna möter väntrum, eller i utrymmet mellan en vägg och en annan. Tomrummen mellan bilderna skapar en viss rytm i kompositionen, som ett partitur för ett lekfullt trumslag.

Konstnären tar oss med på en resa genom fantastiska landskap, över oceaner av flytande färg, genom glittrande moln mot fjärran konstellationer. Vi flyger högt över skogar och berg, genom glödheta öknar, ibland i sällskap med flockar av tropiska fåglar. Ibland avbryter vi vår flygning för att landa på små öar utspridda längs resans väg, där vi möter ruinerna av något uråldrigt tempel, ett månlandskap där märkliga djur strövar bland kratrarna, en oas med pyramider, palmträd och statyer, eller en enkel liten koja byggt av lekande barn.

Christoffer Paues verk erbjuder betraktaren att kika ut genom olika fönster på en värld där den egna fantasin tar kommandot. Betraktaren uppmanas att måla klart bilden för sig själv, att hjälpa konstnären befolka de drömlika landskapen, att berätta sagor om vad som kan tänkas hända bortom horisonten.

Vi på konstenheten vid Stockholms Läns landstings kulturförvaltning vill tacka Christoffer Paues för hans djupgående engagemang och outtömliga entusiasm för det konstnärliga uppdraget han tilldelades. Med en noggrann och känslig blick har han skapat en ny visuell sfär som öppnar upp avdelningens olika rum och släpper in ljus från fjärran platser.”

Finbar Krook Rosato, projektledare.
Hans Åkerlund, konstkonsult.

Tack till:
Bronsgjuteri Pogany Art: Adrian Andreescu, Ovidiu Ioanid, Printglas: Kalle Rodrigo, Layout & Dekor Sweden AB, Ryds Glas: Pelle Lergin, T.I. Smide, Locum: Aswad Betweni, Blenard Saraci, Karolinska Universitetssjukhuset: Carina Nilbrink, Stefan Perdahl och Anders Nordkvist.

Mer info:
https://issuu.com/kulturforvaltningen/docs/final_broschyr_paues_2016
https://www.youtube.com/watch?reload=9&v=RiN6s2H97aY

 

 

<< prev  next>>